UVOD ILI O OVOJ STRANICI

Ova je stranica nastala kao rezultat moje težnje za komuniciranjem s istomišljenicima. Točnije moje potrebe da podijelim svoje spoznaje i iskustva s Ji đingom s drugim ljudima. I ne moraju to biti samo oni koji se Ji đingom već bave. Ova je stranica namijenjena svima koji se zanimaju za Ji đing, ali i onima koje ne zanima sustav već samo žele točne odgovore na svoja pitanja, koji su tražeći istinu ili odgovore na svoja pitanja naišli na ovu stranicu.

KAKO KORISTITI OVU STRANICU

Na stranici ćete naći odgovore na pitanja koja obično muče tragaoce po Ji đingu. Ti su odgovori proizašli iz mojeg iskustva sa sustavom. Oni su metabolizirana iskustva arhetipskih slika upisanih u stranice Ji đinga. Dakako da je Ji đing de facto individualni sustav te su i moja rješenja individualna. Ona ne moraju biti i vaša rješenja. Ukoliko vas ova stranica potakne na razmjenu iskustava sa mnom pišite mi. Sva vaša mišljenja o tome bit će objavljena u našem časopisu (newsletteru) i učinit će mi veliku radost.

Na stranici ćete naći mogućnost da pitate, točnije da mi pošaljete svoje pitanje ili pitanja te dobijete moje tumačenje odgovora. Ovo se, dakako, plaća.

O NAZIVIMA HEKSAGRAMA

Na stranici nećete naći ni jednu transliteraciju/transkripciju kineskoga nazivlja. Razlog je tomu prevelika nejedinstvenost u prenošenju kineskoga nazivlja u hrvatski jezik. Zbog nepostojanja jednog jedinstvenog i znanstveno potvrđenog pristupa upotrebljavat ću samo prijevod.
Osim toga, duboko vjerujem da je Ji đing univerzalni sustav ukorijenjen na arhetipskim slikama. On samo rubno dodiruje kinesku civilizaciju kao matičnu. Slike nesvjesnog metaboliziraju se bez posredovanja jezika. Jer, jezik snova ne treba jezik. On je slika koja se samom sobom razumije. On je i svačiji i ničiji. Postoji u snovima svih civilizacija na svijetu, a opet ni jednoj određeno ne pripada.

JI ĐING - ŠTO JE TO?

Ji đing je plod ljudske strasti za otkrivanjem istine. Prije tri tisuće godina kineski su redovnici prilikom prinošenja obredne žrtve primijetili da se u pojedinim slučajevima pronašao trag među kostima spaljene životinje, koji su mogli razumjeti kao odgovor neba na prinesenu žrtvu. Kako je izgledao taj trag i da li se to zaista dogodilo prije tri tisuće godina, teško je reći. Bilo kako bilo ostala je ideja o izravnoj komunikaciji između neba i zemlje putem vatre odnosno dima kao posrednika. Isti su redovnici, ili su to možda bili neki iz kasnijih vremena, primijetili da se žrtva prihvaća u jednom vremenu, dok se u drugom ne prihvaća. Ovo prihvaćanje žrtve nije imalo nikakve veze s veličinom žrtve. Bila je to sljedeća ideja koju je trebalo više istraživati. Ove dvije ideje temelj su Ji đinga. Otprije u mraku kineske pretpovijesti postoji osam simbola osnovnih elemenata: osam trigrama, nebo, zemlja, voda, vatra, jezero, vjetar, planina i grom. Kasnije je izumljeno pismo. Pismo je poslužilo stvaranju jedinstvenih znakova – slika. Tijekom tisuća godina nastajala je knjiga koju mi danas zovemo Ji đing. Nekome će ovo jedinstveno djelo izgledati kao Prometejev svetogrdni čin zadiranja u svete tajne, drugome će to biti potraga za svetim gralom, trećemu, pak, otkrivanje filozofskoga kamena. Jedno je sigurno, stranice ove jedinstvene knjige u sebi sadrže tajnu koja daleko premašuje tekst upisan na njezine stranice. Tajnu koja tisuće i tisuće generacija potiče na istraživanje. Što li su to drevni tragaoci putem ove knjige poslali nama u budućnost? Kakva je to jedinstvena spoznaja koju su željeli podijeliti s nama? Suvremenim jezikom rečeno to je program za naš mozak. Program koji daje osobiti koncept stvarnosti, koji pretpostavlja da događaji i cjelokupna stvarnost u kojoj se nalazimo jesu samo odjek vremenske matrice. Tako kao što na određenoj frekvenciji mi ne možemo čuti neki drugi glas doli onaj koji “obitava” na toj frekvenciji, tako i u Ji đingu svako vrijeme ima svoju specifičnu matricu unutar koje je stvarnost samo koncept naše misli odgovarajuće datoj matrici. Jer stvarnost ne postoji izvan naših pet osjetila. A naš koncept na taj način doživljene “stvarnosti” je podložan vremenskoj matrici. Trenutku u kojem se događa. Na taj način je proučavanje Ji đinga u stvari potraga za istinom u jednoj drugoj dimenziji. Istinom o izvoru. Istinom o “okviru” koji uvjetuje naš pogled i razumijevanje našeg života. Sustav što stvara osobit virtualni prostor u našoj svijesti za dijalog s unutrašnjim silama. On daje glas nesvjesnom u nama. Ocrtava kalup matrice kojoj odgovaraju sve stvari poput otiska.

ARHETIP U JI ĐINGU?

Tekst Ji đinga simbolične su slike kojima je cilj ocrtati obris vremenske matrice. Ove su simbolične slike skupljane tisućama godina. Plod su tisuća tragaoca koji su tražili istinu o izvoru. Ako su arhetipi izvorne slike, tada izvor doživljavamo kroz arhetipe. Slike koje najvjernije prenose istinu o sebi samima.

KAKO JI ĐING RADI?

Konzultiramo ga postavljanjem pitanja. Tijekom dužeg vremena prakticiranja Ji đing će u našoj svijesti stvoriti virtualni prostor za razgovor. Evo kako se to događa. Skup od šest crtica na papiru koje predstavljaju lik heksagrama odgovaraju nam pomoću slika pohranjenih u tekstu knjige. Taj je tekst praslika. Da bismo razumjeli dobiveni odgovor morat ćemo stvoriti intimne slike po arhetipskome predlošku u knjizi. Znači sva naša iskustva u radu s Ji đingom metaboliziraju se i tvore naše intimne slike teksta. Tako dobivene slike aktivirat će se u našoj svijesti svaki put kad dobijemo odgovarajući heksagram ili promjenjivu crtu u našem odgovoru podižući unutarnju viziju odgovora.

KAKO RAZGOVARAMO POMOĆU JI ĐINGA

Nakratko se isključimo iz dnevnih događaja te potražimo miran kutak. Mjesto gdje uspijevamo postići unutrašnji sklad. Promislimo o svojem pitanju. Pokušamo razotkriti svoje osjećaje kao i cilj što ga želimo postići. Oblikujemo pitanje te ga šest puta ponavljamo u sebi bacajući tri novčića te zapisujući poslije svakoga bacanja kako su pali. Dok mi prebiremo po rukama naša tri novčića dopuštamo fluidu da “izabere” kako će novčići pasti.

POVIJEST JI ĐINGA

FU HSI – legendarni kralj, izumio osam figura divinacije današnje trigrame
SVEĆENICI ŠANG DINASTIJE – otkrili različitost vremenskih obrazaca, usavršili ritual, postavljanje pitanja postaje središnjim dijelom obreda.
oko 1100. pr. n. e.
KRALJ VEN – stvorio heksagrame spajajući po dva trigrama, nadodao imena te sudove
VOJVODA ČU – napisao tekstove promjenjivih crta
oko 600. pr. n. e.
VUHSIEN – tvorac rituala štapića
551. – 499. pr. n. e.
KONFUCIJE – dugo mu se pripisivalo autorstvo komentara, no danas se misli kako su to napisali njegovi učenici. Nesumnjivo važna osoba u povijesti Ji Đinga
5.-4. st. pr. n. e..
Promijenjeni su stari znakovi u nove grafičke prikaze kakve ih danas poznajemo
213. n. e.
Spaljivanje svih knjiga. Ji đing dijelom pošteđen.
1011. – 1077.
Šao Jung – stvorio numerologiju
1130. – 1200.
Cu Sji uvrstio tai đi u središte simbolike Ji đinga, kao temeljni simbol.
13. stoljeće
Izum novčića kao jednostavnije i “brže” tehnike postavljanja pitanja.
Od 16. stoljeće
Vrijeme velikih putovanja sa zapada na istok. Dolazak Isusovačkih misionara u Kinu. Prvi prijevodi teksta.
20. stoljeće
C. G. Jung u svojem radu koristi Ji đing kao pomagalo. Jung ga doživljava prije svega kao arhetipske slike koje mu pomažu doprijeti u dubine psihe njegovih pacijenata. Hipi pokret popularizirao mnoga tradicionalna učenja dalekog istoka u Europi i Americi. Među njima se našao i Ji đing

KAKVE VRSTE CRTA IMAMO?

Pitanje se tradicionalno postavlja pomoću 50 štapića. No ljudska je nestrpljivost s vremenom razvila brži i jednostavniji sustav s tri novčića. Ovo su moguće kombinacije:

1 1 0

dvije glave i pismo

jang nepromjenjiva (mladi jang)

0 0 1
dva pisma i glava

jin nepromjenjiva ( mladi jin)

0 0 0
tri pisma

jang promjenjiva ( stari jang)

1 1 1

tri glave

jin promjenjiva (stari jin)

Ako na trenutak u sjećanje prizovemo temeljnu simboliku taiđia, kruga s crnim i bijelim poljem koji međusobno narastaju jedan prema drugom, tada ćemo razumjeti nazive stari i mladi. Mladi jin i jang su netom promijenjena kakvoća, ono što se neće uskoro promijeniti jer je upravo uspostavljeno. Stari jin i jang su sile čije se narastanje približilo vrhuncu i može se očekivati da uskoro budu pretvorene u svoju suprotnost, jin u jang; jang u jin.

KAKO ISCRTAVAMO HEKSAGRAM

Crte dobivene od triju istih stranica novčića poput “000” i “111” zovemo promjenjivim crtama, ili kako ih slikovito nazivaju stari jin i stari jang. Uz njih običavamo nadodati točku, kako bismo sebi označili da su promjenjive. Dobivši šest različitih crta na papiru potražimo u kazalu heksagrama broj i naziv heksagrama. Zatim iscrtavamo drugi heksagram mijenjajući promjenjive crte u njihovu suprotnost, jin u jang ili, pak, jang u jin. Tako smo dobili drugi heksagram. Ta dva lika sastavljena od crtica naš su odgovor

TOČNOST ODGOVORA

Najstarija tradicija u Ji đingu je pažljivo vođenje dnevnika. Još iz vremena Šang dinastije uz pitanje se običava bilježiti točan datum postavljanja pitanja te odgovor što smo ga bacanjem novčića dobili. Možda ćete se iznenaditi jednoga dana, nakon mnogo godina, ako pronađete svoju staru prognozu te otkrijete koliko je odgovor što ste ga tada dobili bio istinit.

KAKO RAZUMJETI ODGOVOR?

Odgovor običavamo pročitati u knjizi. No tekst što ćemo ga tamo pronaći isprva će nam izgledati potpuno neshvatljivo. Jer Ji đing nije jeftina zabava za naš um. Njegov sofisticirani sustav traži ulaganje određenog napora u stvaranje osobnih slika od praslika upisanih u njegove stranice. Dakle, to što ćemo tamo pronaći tek je zajednički “software” koji treba koristiti u programiranju našega uma. Ipak ni najveći nam napori neće biti dovoljni ako mi i sami ne znamo što u stvari hoćemo. Ili točnije ako nismo svjesni svojih osjećaja skrivenih u potki nekih pitanja

KAKO PRISTUPITI ODGOVORU? (1)

Klasični pristup dobivenom odgovoru izgleda ovako:
1. Dobivši odgovor počet ćemo ga čitati sa slikom situacije. Ona će nam opisati arhetipsku situaciju. U svakome je heksagramu ona je središnja tvrdnja predskazanja. Ime heksagrama jest prva riječ u tekstu slike. Tekst slike opisuje situaciju te istodobno daje savjet o najefektnijem načinu djelovanja u kontekstu našega odgovora. 
2. Slijedeći sloj značenja kojeg je moguće iščitati iz dobivenoga heksagrama je vanjski i unutarnji aspekt. Ovaj se aspekt konstruira ispisivanjem unutrašnjih trigrama. On nam analizira situaciju u našem pitanju kroz preplitanje vanjskih i unutarnjih elemenata kao i njihovih kvaliteta. On je istodobno i naš pogled na univerzalni kompas te daje uvid u mogući kontekst u suodnosu s predmetom našeg pitanja. 
3. Kontraindikacije su također sloj značenja izveden iz unutarnjih trigrama, a svrha im je pokazati nam što nije važno u našoj situaciji. 
4.Scena stavlja sliku heksagrama u niz prema slikama prethodnih heksagrama. Smisao joj je kompletiranje akcije što ju u sjećanje doziva djelovanje izrečeno u situaciji pitanja. Znači usporedba s nizom radnji izrečenih u drugim heksagramima daje nam potpuniji uvid u našu situaciju. Ona nam sugerira da aktiviranje energije dobivenog heksagrama ovisi jedino o našem razumijevanju putanje u kojoj se upravo nalazimo. Jer naša je putanja ona koja nas vodi dostizanju našeg cilja jer je to nužni slijed događaja. 
5. Oprečna definicija nudi ključ naše situacije prepoznajući središnje obilježje ili značaj ugrađen u naše pitanje. Ona taj značaj dovodi u opreku sa središnjim značajem heksagrama. 
6. Pridodani znakovi pokazuju djelovanje upisano u naš heksagram kao potpuno odgovarajuće trenutnom taou. Oni opisuju na koji nam način to može pomoći u procesu realizacije te tao energije. 
7. Tradicijski simbol opisuje sliku kao suodnos između simbola pripadajućih trigrama. Uspoređivanje kakvoće simbola trigrama u ovakovoj relaciji proizvodi osobiti pogled na vlastito djelovanje. On nam daje uvid u ideal čin cu u datoj situaciji. Princip čin cu značio bi svjesno usklađivanje s našim taom pomoću odgovora. Odgovor je poput kompasa. Onome koji pita pokazuje uzvišeniji pogled na naš život te djelovanje u suglasju s našim taom umjesto da slijedimo jednostavno svoje želje. 
Primjerice, ako smo u odgovoru sagledali perspektivu kao strastveno željenu ili, pak, neželjenu, čin cu nas uči da je odgovorom dobivena putanja u skladu s našim taom te da nam valja na život i naše želje gledati iz jedne više perspektive. Uzvišeniji pogled nosi mirniji suživot s taom. Prepušteni taou mi prihvaćamo putanju svjesni da se možda naše želje neće ispuniti, ili da ćemo možda biti čak i žalosni zbog toga. Ipak, gledajući dalje u perspektivu naše putanje to će nam donijeti mirniji i spokojniji život. Život u suglasju s taom veliko je postignuće kineske civilizacije. Sagledavajući svoju životnu putanju Kinezi poimaju tao kao najoptimalniji životni put. Mudrost ovoga prepuštanja osniva se na spoznaji da je nemoguće provesti dug i relativno normalan život bez dobrih i loših iskustava u otprilike istome omjeru. Duhovni izvor te spoznaje izvire iz ravnomjernosti suprotstavljenih principa tai đia. Onaj što djeluje u skladu s taom zna da je mjera pozitivnih i negativnih iskustava unaprijed izmjerena i utkana u životnu putanju. U svaku životnu putanju. Energetsku rijeku njegova života. Prihvaćajući odgovor što ga je primio od Ji đinga on nastoji ploviti sredinom svoje životne rijeke. Uhvatiti ritam mijene između iskustava, nikad ne zaboravljajući cjelinu. Zna da su ugodni trenuci rijeke života tek tren. Ne povodi se za užicima. Zna da su stresne situacije samo druga strana istog novčića na kojemu su i užici. Pretjerano predavanje užicima neminovno donosi samo žaljenje kao plod neželjenih događaja. Onih što samo čekaju vrijeme pogodno za svoju materijalizaciju. A i oni su samo tren i ništa više. 
8. Tradicijska slika proširuje ključni značaj i kakvoću slike. Ona analizira sliku suodnosa između jin i jang crta. Međuodnosa čvrstih i propustljivih crta na odgovarajućem mjestu. Svaka crta ima sebi odgovarajuće i neodgovarajuće mjesto. Mjesto na kojem ona dolazi do punog svog potencijala. Položaj promjenjivih crta u našemu odgovoru, točnije njihovo mjesto govori samo po sebi mnogo. 
9.Promjenjive crte nam pokazuju mjesto dodira s psihičkim silama. One govore o pravcu u kojem se odvija djelovanje, kao i uvid u moguće posljedice našega djelovanja. 
10.Pridodani heksagram daje nazrijeti kako će se naša situacija nadalje razvijati. On je slika potencijalne budućnosti. Mijenjajući put i način djelovanja mijenjamo i ovaj potencijal. (Rudolf Ritsema: I Ching)
 

KAKO PRISTUPITI ODGOVORU? (2)

Moj pristup tumačenju heksagrama izgleda ovako:
Prva heksagramska slika govori o kakvoći gibanja. Njezina nam slika pokazuje na koji se način giba aktivna energetska supstancija povezana s našim pitanjem. Kako će se događati promjene. Kojom brzinom će se događati. Tako za prvu sliku odgovora možemo reći da se nalazi u predikatnome položaju. Druga slika opisuje što će se to na taj način gibati. Ona govori o kojem se djelovanju radi. Što se to događa. Kakve je vrsti. Ovo je subjektni položaj heksagramske slike. On nam imenuje okosnicu zbivanja. Na taj se način dva heksagrama, dvije slike stapaju u jedan jedinstveni odgovor. Mogli bismo reći a + b = c. Znači, stapajući se u jedan odgovor one tvore treću vrijednost. Odgovor je sinergetski plod obiju slika. Svaka je heksagramska slika djelić jedinstvene jednote.

ŠTO JE TO HEKSAGRAMSKI LIK?

Heksagram je lik što ga dobivamo ispisujući na papir različite crte što smo ih kao rezultat dobili bacanjem novčića. Različiti položaji novčića za nas su simbol određene crte. Gradimo ga odozdo prema gore. Znači svaki puta novu dobivenu crtu ubilježimo iznad prethodne.
Heksagram može imati jednu, dvije ili, čak, svih šest promjenjivih crta. U tih šest dobivenih crta možemo pročitati vrijeme događanja, vrstu, način kako ćemo mi djelovati i tako dalje. Jasno je, stoga, da je heksagram jedan izuzetno komprimirani odgovor.
Tako , na primjer, u 13. heksagramu (slika 1) možemo iščitati mnoge slojeve značenja. Njegova slika govori o zajednici. Ili bolje reći zajedništvu koje počiva na prijateljstvu. Radom na sustavu mi vremenom gradimo osobnu sliku tog zajedništva. Ta je slika plod doživljaja što su uslijedili poslije ovakve prognoze. Dobivši ovaj heksagram kao prognozu, naš nesvjesni um nudi ta iskustva kao odgovor na pitanje.

Slika 1

13. heksagram

30. heksagram

 

Ako je u trinaestome heksagramu promjenjiva peta crta (kao u primjeru na slici) Tada je drugi heksagram trideseti. Slika tridesetog heksagrama govori o sinergiji. Spajanju dvaju elemenata koji u svojem prožimanju uvećavaju snage obaju elemenata koji sudjeluju u zajedništvu. Budući da su oba heksagrama dio istog odgovora, tada nam Ji đing govori o zajedništvu što znatno unapređuje naše snage. U odgovoru je samo jedna promjenjiva crta što govori o dužem vremenskom periodu u kojem se odvija naša situacija.
A + B = C

+ŠTO JE TO HEKSAGRAM?

Heksagram je apstraktni lik sastavljen od šest crtica. U ovome apstraktnome obliku postoji od vremena razmeđa dviju era. Prije su to bili tradicionalni Kineski znakovi, koji su na svoj specifičan vizualni način opisivali fluid skrivan u značenju svakog od njih. Možemo reći da slika i ime heksagrama ne mogu biti iskazani riječima. Njihova je bit fluidna i u neprestanome gibanju, može se reći trodimenzionalna. Možemo ih opisati samo nizanjem riječi. Pritom ni jedna posebno niti sve zajedno ne mogu opisati samu bit heksagramske slike

PITANJA KOJA MOŽEMO POSTAVITI JI ĐINGU

Ji đingu možemo postaviti pitanja čiji se odgovor skriva negdje u budućnosti. Njegov savjet obično tražimo kad nam je pogled u našu budućnost, posao, ljubav, odnos, ulaganje sl. zamagljen. Kada ne vidimo perspektivu. Od Ji đinga tražimo savjet kad smo na životnom raskršću i ne znamo kojim putem ići dalje. Isto tako Ji đingu možemo postaviti bilo koje pitanje usmjereno prema nesvjesnom. Sve što je u tami našeg nesvjesnog predmet je mogućeg pitanja ovom sustavu.

TRIGRAM - ŠTO JE TO?

Svaki se heksagram sastoji od dvaju trigrama. Jedan je donji drugi gornji. Trigram je lik sastavljen od tri crte. On reprezentira jedan od osam osnovnih elemenata ili stanja. Trigrami mogu biti:

NEBA 

ZEMLJE VODEVATRE
JEZERAGROMAPLANINE

VJETRA

Ovi osnovni elementi tvore heksagram. Trigrami u Ji đingu opisuju kakvoću vremena. Ji đing poznaje svoju specifičnu koncepciju stvarnosti. Vrijeme je temeljni element svega te je svako događanje u “stvarnosti” u stvari odjek vremenske matrice u pozadini svih događanja

ŠTO SU TO UNUTRAŠNJI TRIGRAMI?

Osim t. zv. vanjskih trigrama u skupini od šest crtica što čine heksagram možemo iščitati i unutarnje trigrame i to slijedećim principom: 2., 3. i 4. crta tvore donji unutrašnji heksagram, 3., 4. i 5. crta tvore gornji unutrašnji heksagram. Primjerice 16. heksagram se sastoji od trigrama zemlje kao donjeg, i trigrama groma kao gornjeg. Unutrašnji trigrami su planina kao unutrašnji donji i voda kao unutrašnji gornji.

JIN I JANG CRTE

Jin i jang crte grafički su prikaz dviju osnovnih sila svemira. Ženskog i muškog principa. Miješanjem ovih dviju sila sve nastaje. Svaka je situacija, svaki element na svijetu odgovarajuća mješavina tih temeljnih principa. Njihovo je djelovanje najbolje oslikano taiđiem

Jin i jang ravnopravne su energije. Zauzimaju jednake polovice kruga. No njihovo je djelovanje u neprestanome gibanju, međudjelovanjem. Jin, tamna polovica i jang, svijetla polovica kruga narastaju do svojeg maksimuma i tada se pretvaraju u svoju suprotnost

MOŽEMO LI ODGOVOR PROČITATI U KNJIZI?

Ne, tekst upisan u slici i heksagrama kao i tekstu crta ne možemo mehanički iščitati kao odgovor. Potrebno je izgraditi svoju intimnu sliku svake opće arhetipske slike upisane u tekst u knjizi. Postoje situacije kad i nedovoljno iskusni ljudi imaju “osjećaj” da razgovaraju s knjigom. Ovaj slučaj možemo usporediti s kucanjem na vrata. Trenutak je to, dakle, kad naše nesvjesno naglo podigne razinu svijesti u nama te u trenutku te lucidnosti aktivno otvara skrivene pretince u nama te nam omogućuje da razumijemo odgovor koji inače nikako ne bismo mogli razumjeti. Ovo su vrlo rijetki slučajevi. Obično se događaju u vrlo prijelomnim situacijama u našem životu. Onda kad nam je glas nesvjesnog prijeko potreban kako bi izabrali put na životnome raskrižju. Ili je to, pak, rezultat naše nesvjesne težnje da razumijemo jezik naše duše. Zato kažemo da je to kucanje na vrata mističnog.

POKAZUJE LI DRUGI HEKSAGRAM POTENCIJALNU BUDUĆNOST?

I da i ne. Drugi je heksagram organski preplet odgovora. Projekciju budućih događaja pokazuje cijeli događaj. Sraz između prvog i drugog heksagrama projekcija je putanje. Znači, ako odgovor krene s jednim heksagramom to je onda drugi heksagram pokazatelj pozitivnog ili negativnog predznaka daljnjih događaja.

JESU LI VAŽNI NAZIVI HEKSAGRAMA U NJIHOVU TUMAČENJU?

I jesu i nisu. Pojedinačne riječi iz naziva heksagrama ne mogu opisati trodimenzionalnost fluida koji je njime oslikan. Potrebno je stvoriti vlastitu sliku. Važni su dok ne izgradimo vlastitu sliku. U vrijeme dok još ovisimo o jeziku. Kasnije, kad se u nama stvori holografska slika jezik je nepotreban. Dapače, on to i ne može opisati, riječi nisu dovoljne.

JI ĐING I ALKEMIJA

Ako iz širokog i tajnovitog učenja o alkemiji izdvojimo jednu misao, misao o čovjeku kao predmetu alkemije, tada ćemo uočiti sličnost s Ji đingom. U tom je slučaju Ji đing alat alkemičara. Jer njegov je cilj kvalitetna promjena nas samih u kvalitetnije ljude

JI ĐING I ASTROLOGIJA

Kako bi neki okultisti rekli, Astrologija, Tarot ili Ji đing opisuju božansku vibraciju što u određenome trenutku dopire do nas u nekom materijaliziranome obliku. Dakle, Astrologija nije učenje o utjecaju planeta i ostalih nebeskih tijela na nas i našu sudbinu, već je raspored planeta na nebu odraz trenutka kad smo u njega zagledali. Kako na nebu tako i na zemlji. Prema tom hermetičkome učenju, u svakome je trenutku moguće pogledati istini u oči. Dovoljno je baciti pogled u bilo što u našoj okolini. Mogu to biti zvijezde, karte ili novčići. Slijedom te misli i heksagrami, trigrami i promjenjive crte odraz su trenutka u kojem smo postavili pitanje. 
Osim ove temeljne sličnosti možemo naći još mnoge. Primjerice, temeljna simbolika Astrologije je krug u kojeg se upisuju sazviježđa, te planeti u njima, kao i raspored kuća. Krug je u astrologiji temeljni obrazac događaja. Ji đing također poznaje krug. Temeljni simbol, taiđi, krug je u kojemu su smještene dvije temeljne sile svemira: jin i jang. Obje poput valova narastaju do svojega klimaksa pretvarajući se u trenutku najveće nabujalosti u svoju suprotnost. Time se u Ji đingu opisuje, također, temeljno počelo dinamike događanja. Velika mjena suprotnosti. Preplet suprotnih sila kao osnovna metafizika utkana u načelo svih stvari. 
Astrologija poznaje učenje o četiri elementa: zemlji, vodi, vatri i zraku. Oni u astrologiji prije svega opisuju kakvoću. U Ji đingu elemenata je osam: voda, jezero, zemlja, planina, grom, vatra, nebo i vjetar, koji također opisuju kakvoću. To su trigrami

JI ĐING I TAROT

Najveća sličnost između ovih sustava je dubina praslika u njima. Put prema nesvjesnom u Tarotu izvire iz skupa simbola ucrtanih u karte Tarota. U Ji đigu su to slike što su u našoj svijesti nastale na temelju teksta pojedinih heksagrama i crta u knjizi. Ove slike nastaju kroz vrijeme. Iskustvima što smo ih stekli radeći s njim.

JE LI JI ĐING RELIGIJSKI RITUAL

Ji đing je onkraj svakog racionalnog koncepta stvarnosti, pa tako i religijskog. Ako je religija racionalni odgovor, sustav što ga kao odgovor na živo spiritualno iskustvo tvori naš um, tada je Ji đing izvan tog polja. On je najdublja ljudska potraga za istinom. Ji đing je tamo gdje su slike izvora. Gdje se u našoj svijesti ocrtava obris fluida koji je praiskonsko počelo svih stvari. Tamo gdje su sve stvari u svojem potencijalnome obliku. Gdje jesu i nisu i mogu biti. Tako on negira sam po sebi bilo koje organizirano racionalno religijsko mišljenje. Jer je njegova slika iznad materijalizirane stvarnosti i izvan raciju razumljiva govora. Tako za Ji đing ne možemo reći da je religijska praksa. On je naprosto ljudska potraga za univerzalnom istinom.

ZAŠTO JE VRIJEME U JI ĐINGU TAKO VAŽNO?

Temeljna istina u Ji đing glasi: sve stvari, pojave i događaji, naše misli, osjećaji, ideje odgovaraju fluidu izvora u određenome trenutku. Na taj način ne postoji objektivna stvarnost. Stvarnost je otisak što ga u svijetu ostavlja matrica fluida. Fluidi se izmjenjuju prema sebi svojstvenim zakonitostima nama nerazumljivim ritmom. Iz pretpovijesnoga vremena do nas dolaze slike 64 heksagrama i mogućnosti njihovih kombinacija kao jedina nama dostupna istina o izvoru. Zašto je heksagrama baš 64, i zašto su to baš te slike, o tome u novije vrijeme postoji mnoštvo teorija. Od učenja da je u ovome sustavu ubilježen genetski kod galaksije, pa sve do globalnih teorija o evoluciji čovječanstva koja nailazi na odjek u vibraciji heksagrama.
Moj je odnos prema Ji đingu intiman i individualan te stoga o tim teorijama ne mogu ništa suvislo reći

JE LI JI ĐING POTRAGA ZA BOGOM?

Vjerujemo li da je to moguće. Vjerujemo li da je moguće postaviti platformu na kojoj se sastaju dvije nespojive dimenzije, tada je to moguće. Mnogi ljudi koji se bave ovim sustavom “osjećaju” tragove fluida što ga povezuju s božanskim. U svakom slučaju svaka je potraga što ju čovjek poduzima kroz Ji đing osobna. Tako su i rezultati osobni

METODE JI ĐINGA

Ji đing možemo konzultirati uz pomoć:

novčić iz doba carske Kine

novčića
štapića
kockica
elemenata
kompjuterskog generiranja broja

jang

jin

Metoda konzultacije uz pomoć novčića je najpopularnija. Vjerojatno je tajna njezine popularnosti u njezinoj jednostavnosti. Za ovu metodu potrebna su nam tri jednaka novčića. 
Postavljajući pitanje, protresemo tri novčića i zabilježimo kako su pala. Pritom, glavu računamo kao 1, a pismo kao 0. Na taj način možemo dobiti četiri vrste crta

110 

mladi jang

 

001

mladi jin

 

000

stari jang

( promjenjiva crta)

111

stari jin

( promjenjiva crta)

Metoda štapića tradicionalna je Kineska metoda. Za konzultaciju se koristi 50 suhih štapića. Jedan se tradicionalno ostavlja u posudi, u kojoj inače stoje, a u koncentriranome stanju bacamo 49 štapića na stol ispred sebe te ih prebiremo zbrajajući skupine. Crte se iz takvoga prebiranja izlučuju uz pomoć ritualnoga broja. Primjerice ako je zbroj štapića jeden skupine 7 ili 8 radi se mladom jin odnosno jangu, ako je pak zbroj 6 tada je stari jin, a 9 stari jang.
Metoda kockica uključuje posebne kockice koje će u zbroju dobivenih bodova dati ritualne brojeve: 6, 7, 8, ili 9.
Metoda elemenata traži poveću količinu znanja o trigramima. Majstor Šao jung je koristio ovu metodu, a poznato je da je on proveo godine u studiranju trigrama, tako da je mogao sve pod kapom nebeskom pretvoriti u adekvatne heksagrame. Tako bi on, primjerice, kad bi netko pokucao na vratima kucaj i vrata pretvarao u odgovarajući heksagram te na temelju toga predviđao što može očekivati od tog posjetioca.
Kompjutersko generiranje broja najnovija je metoda. Stara je tek desetak godina. Osnovana je na vjerovanju da sile koje utječu na “izbor novčića” djeluju i na “nasumični ” izbor broja u stroju.
 

KREIRANJE HEKSAGRAMA

Kad smo dobili prvi heksagram postavljajući pitanje i, primjerice, bacajući šest puta novčiće, dobili smo lik od šest crta. Drugi heksagram tvorimo tako da nepromjenjive crte prepišemo iz našeg heksagrama, a promjenjive pretvorimo u njihovu suprotnost, jin u jang, jang u jin.
Kako bismo znali o kojem heksagramu se radi dobro će nam doći tablica heksagrama:

Gornji

Donji

NeboGrom

Voda

Planina

Zemlja

VjetarVatraJezero
Nabo1345261191443
Grom255132724422117
Voda6402947596447
Planina3362395215535631
Zemlja12168232203545
Vjetar4432481846575028
Vatra1355632236373049
Jezero1054604119613858

MOJI OMILJENI LINKOVI


http://pacificcoast.net/~wh/Index.html

http://www.zhouyi.com/old/3.htm

http://www.georgerabe.com/mysite1/iclinks/iclinke.htm

http://www.hermetica.info/H-YiBib.htm

http://www.biroco.com/yijing/tachuan.htm

http://www.mcelhearn.com/yijing.html

Predstavljamo metodu konzultacije Knjige promjena pomoću slučajno generiranog broja.
Iako najmlađa, ova je metoda vrlo prihvaćena zbog brzine čitanja, a mnogi je smatraju punovrijednom poput drugih metoda kao što su bacanje novčića ili kocke. Bazirana je na najstarijoj metodi čitanja pomoću štapića stolisnika.
Tekst je preveden prema izdanju Knjige promjena Richarda Wilhelma i Lao Naihsiuana, objavljenom 1924. godine, koji do danas slovi kao najvjerniji i najbliži duhu originalne Knjige.

Koncentrirajte se na pitanje i kliknite na dugme “Kreiraj heksagram”

TUMAČENJA TRIGRAMA

 donosimo prema prijevodu Jamesa Leggea iz Svetih knjiga Istoka, objavljenom 1876. godine.

TRIGRAM: K’un

POJAM: poslušnost,potčinjenost, zemlja
KAKVOĆA: pasivno, zemlja, žensko, receptivno, slabo, osjetljivo, popustiljivo, odano, prilagodljivo, nježno, smirena supruga, strpljivo, promjenjivo, prazno, majčinski, pokorno, suglasno, tajnovito, suzdržana snaga
OBITELJ: majka
ZNAČAJ: tiha priroda, usporen
DIO TIJELA: trbuh
GODIŠNJE DOBA: kasno ljeto, rana jesen
 

TRIGRAM: Ch’ien

POJAM: stvaranje, pokret, nebo
KAKVOĆA: snažan, mudar, hrabar, aktivan, solidan, odlučan, u pokretu, životan, moćan, vođar, preuzima inicijativu
OBITELJ: otac
DIO TIJELA: glava
GODIŠNJE DOBA: kasna jesen – rana zima

TRIGRAM: Chen

POJAM: grom, uzbuđen, moć
KAKVOĆA: grom, kretanje, aktivno, budno, uzbuđeno, ljutito, nervozno, vrijedno, prijeteće, uznemireno, uzrujano, uspješno, leteže, stresno, kretanje, rast, žestina, snaga
OBITELJ: stariji sin
DIO TIJELA: stopala
GODIŠNJE DOBA: proljeće
 

TRIGRAM: K’an

POJAM: opasnost, teškoće, pogibljeno, voda
KAKVOĆA: opasno, teško, Mjesec, omot, pogibeljno, podmuklo, lukavo, mudro, pametno, tužno, bezopasno, melankolija, depresija, kiša, ometajuće, skriveno, odustajanje, bojazan, nedosežno
OBITELJ: drugi sin
DIO TIJELA: uši
GODIŠNJE DOBA: zima
 

TRIGRAM: Tui

POJAM: jezero, radost, močvara, ugoda
KAKVOĆA: sretno, ogovara, kleveta, radost, kritizira, smijanje, nasmijavanje, skladno, ugodno, zadovoljno, plitka voda, močvara, nježno, čarobnica
OBITELJ: najmlađa kćer
DIO TIJELA: usta, jezik
GODIŠNJE DOBA: jesen
 

TRIGRAM: Ken

POJAM: planina, nepomičnost, odmor
KAKVOĆA: tih, spor, neodlučan, misao, šutljiv, kontradiktoran, neovisan, čvrst, planina, tvrdoglav, svojeglav, nastran, nepomičan, odmarajući, zaustavljujući
OBITELJ: najmlađi sin
DIO TIJELA: ruka
GODIŠNJE DOBA: kasna zima, rano proljeće
 

TRIGRAM: Li

POJAM: svjetlo, elegantno, ljepljivo, plamen, vatra
KAKVOĆA: daje svjetlo, toplo, uzbunjujuće, vatra, briljantno, lijepo, ovisno, posvećeno, prosvijetljeno, ljepljivo, inteligencija, suho
OBITELJ: druga kćer
DIO TIJELA: oči
GODIŠNJE DOBA: ljeto
 

TRIGRAM: Sun

POJAM: prodornost, prilagodljivost, vjetar
KAKVOĆA: popustljivost, nježnost, slab, lomno, jasno, poslušno, neumorno, uzbudljivo, laskavo, blago, drvo, zatvoreno, prilagodljivo, meko, potraga za dobiti
OBITELJ: najstarija kćer
DIO TIJELA: bedra
GODIŠNJE DOBA: kasno proljeće, rano ljeto